jueves, 14 de octubre de 2010

Sistemes operatius

SISTEMES OPERATIUS
-Què és?
és el conjunt dels diferents programes que controlen el funcionament d'un ordinador. Les seves funcions, entre d'altres, consisteixen a gestionar les transferències d'informació internes, procurar la comunicació de l'ordinador amb els operadors, controlar l'execució dels programes amb la detecció dels errors, encadenar automàticament les feines, optimitzar els recursos (memòria, unitat aritmètica, etc), carregar i descarregar automàticament els programes en funció de l'espai de memòria i dels diferents perifèrics.
-Per a què serveix?
Serveix per gestionar els recursos en un terminal on per exemple un ordinador o mòbil, etc
-Tipus de sistemes operatius:

Linux:
Història
És el nucli del sistema operatiu GNU/Linux. Inicialment creat per Linus Torvalds.
Era un estudiant de la Universitat de Hèlsinki a Finlàdia, i va crear la seva primera versió de Linux únicament per cobrir les seves necessitats. Es tractava de un nuclo rudimentari d’un sistema operatiu fet per a un ordinador de l’època. Linus va tenir una brillant idea: fer-lo «lliure» per a que tothom que volgués el pogués fer servir i millorar.
Característiques:
És un sistema operatiu lliure, fet originalment per a un pc d’arquitectura d’estil Intel, però actualment està adaptat a diverses plataformes… El kernel o nucli actual del Linux va ser concebut i implementat per primer cop per Linus Torvalds, estudiant del Finnish College, per utilitzar-lo al PC 386 de casa seva. Va publicar el seu codi a Usenet (Internet) i va convidar la comunitat hacker a utilitzar-lo i modificar-lo. El nucli compacte va demostrar ser estable i ràpid, i més tard va ser adoptat pel projecte GNU com a nucli per a la seva col·lecció d'utilitats UNIX.




Windows:
Història
El 1985 Microsoft va publicar la versio de Windows primera en l’història encara que no vaser la versió que va començar a ser popular. Estava molt limitada en quant a recursos com per exemple que les finestres no es podien tapar entre elles o que no hi havia papelera de reciclatge. Les seves aplicacions eren poc actractives i no eren gens competents amb altres sistemes operatius.
Actualment a arribat a dominar el mercat, superant a Mac OS.
Característiques (última versió)
L’última versió de Windows és Windows 7 OS dissenyat per estar més centrat en millota complementària  proporcionant així una compatibilitat total amb els dispositius i aplicacions amb les que Windows Vista ja és compatible. Inclou noves característiques que l’anterior (Windows Vista) com per exemple avanç en la pantalla tàctil, la parla i el reconeixement d'escriptura, suport per a discs durs virtuals, suport per formats d'arxiu addicionals, millora de rendiment de l'arrencada i millores del nucli.

MAC OS:
És un sistema operatiu dissenyat per Apple Computer per els ordinadors Apple Macintosh. Les seves propietats més destacades són la seva estabilitat, la seva potència gràfica i facilitat d’ús.


Va ser el primer sistema operatiu comercial que incloïa interfície gràfica d'usuari.
No és va anomenar MAC OS fins als anys 90 que avans s’anomenava Sistema x.x Podem distingir dues tipus de famílies de sistemes operatius en el Mac OS:
-El Mac OS "Clàssic". Aquesta família inclou totes les versions del sistema des de la primera versió que es venia amb el primer Macintosh l'any 1984 fins al Mac OS 9 que va sortir l'any 2001.
-El Mac OS X : Mac OS X no és descendent directe del Mac Os Clàssic, sinó del sistema operatiu NextStep, un sistema operatiu basat en BSD Unix, tot i que conserva la majoria de funcionalitats del Mac OS 9.


No hay comentarios:

Publicar un comentario